Innovációs fejlesztés Pakson

 

A Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység keretében a „Dízel motorok részben LPG gázüzemű működtetésének Innovációja” című projekt az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Köztársaság központi költségvetéséből származó támogatásával valósul meg a Gemenc Autóház Kft. a Paks, Vasút u. 1.  szám alatti telephelyén.

A projekt megvalósításához elnyert 270.952.600.-Ft támogatás mellett 120.597.400 Ft önerő kiegészítéssel összesen 391.550.000.-Ft szükséges. A támogatás aránya 69,2 %.

A projekt célja stabilan működő szabványosítható és hatóságilag engedélyezhető LPG égésjavító rendszer kifejlesztése dízelüzemű járművek számára a hatékonyabb üzemanyag felhasználás érdekében. A projekt fő célja egy kiválasztott dízelmotorra a gázüzemhez szükséges berendezések kialakítása, felszerelése, a beporlasztandó optimális gázmennyiség modelljének megalkotása, mérési kísérletek elvégzése, a működéshez szükséges adagoló rendszer implementálása, a környezetvédelmi tulajdonságok bemérése (optimalizálása) a hatósági szabályoknak történő megfelelés és végeredményben az üzemelési költségek csökkentése. Informatikai támogatással olyan rendszer kerül kifejlesztésre, amely mindkét (LPG, CNG) rendszer előnyét ötvözi. A kettős üzemeltetési lehetőség megmarad, az üzemanyagok könnyen hozzáférhetőek és mégis olcsóbb üzemeltetési költséget kapunk. A fejlesztés során a dízelmotorba szívott levegőhöz LPG adagolással „égésjavulást” érnek el, növelve a nyomatékot, csökkentve a gázolajfogyasztást és a károsanyag-kibocsátást. Két kialakuló problémát céloztak megoldani:1./ a porlasztás minősége általi égésjavulást 2./ az égésterjedési sebességének növelést a dieselmotorokban.

A projekt 2014-ben befejeződik és indulhat a próbaüzem.

A sajtóközlemény  teljes anyaga itt olvasható

info@gemencautohaz.hu